Menu

Allt om esportbetting

esport betting

Esport betting är här för att stanna. I vår första artikel som behandlade främst rötterna till esport gick vi igenom hur resan sett ut fram tills nu. I den här artikeln kommer vi istället att besvara frågan kring vad esport betting är. Vi kommer även här att ge dig goda nybörjarråd som täcker in esport odds, speltyper som finns tillgängliga och skillnaden mellan att betta på esport kontra traditionell betting, Du kommer även få en utförlig beskrivning kring hur du gör i praktiken när du vill betta på esport. Avslutningsvis hittar du dom bästa esport bettingsidorna enligt vår mening just nu. 

Vad är esport betting?

Esport betting ska likt annan betting behandlas med goda förkunskaper. Vi råder dig därför att noggrant läsa igenom den här artikeln. Vi kommer även succesivt addera fler artiklar som vi publicerat som behandlar esport betting.

Innan dess att du börjar ta del av den här vertikalen gör du därför bäst i att ägna tid åt förberedelserna för att maximera dina chanser.

Som vi nämnde i vår första artikel om esport är det en sport (enligt vår och mångas mening) som växt rekordfort.  Tillhör du 80-tals generationen som spendarade halva dagarna med att spela spel och andra halvan med att spela fotboll kan det här vara något för dig.

Att spela på esport skiljer sig inte markant från att betta på övriga sporter. Däremot finns det att antal faktorer som är viktiga att väga in vilket vi förklar nedan.

Goda nybörjarråd för dig som vill betta på esport

En erfaren spelare vet att betting till sin natur inte skiljer sig åt märkbart. Förberedelse är nyckelen och detsamma gäller när du vill  betta på esport. Första regeln som gäller alla typer av sportbetting är att alltid veta vad oddsen representerar, vilka olika format som de kan presenteras i och hur de beräknas.

Nästa steg är är att kunna beräkna ditt väntevärdeDet är summan som du som spelare kan förvänta dig att vinna och därför oerhört viktig att göra. Framförallt när du jämför vilka odds som erbjuds från dom olika bettingbolagen. Ekvationen för att beräkna väntevärder ser ut enligt följande:

(Sannolikhet att vinna) x (Vinstbelopp per spel) – (Sannolikhet att förlora) x (Förlustbelopp per spel)

Har du full koll på hur man beräknar detta kan du som spelare se hur stort värde varje spelbolag ger dig tillbaka. Vi vet sedan tidigare att oddssättningen skiljer sig åt med flera procent. Vill du spela smart och ekonomiskt? Då ska du alltid jämföra bettingbolagens väntevärde mot varandra. 

Vårt tredje råd för dig som på allvar vill betta på esport är att fokusera. Väljer du ett spelbolag som Pinnacle kommer du att ha ett enorm utbud. Tonvis av olika speltitlar och marknader.  En smart spelare bör därför intialt fokusera på att bli expert inom ett visst spel.

Välj rätt bettingsida

Som Sveriges mest objektiva guide om bettingsidor är vårt uppdrag att även inom esport betting lotsa dig fram till dom bästa alternativen. Vi har därför valt ut ett de främsta bolagen för dig som vill betta på esport. Här har vi djupdykt i att även  presentera specialiserade esport bettingsidor. Visserligen erbjuder i stort varenda spelbolag någon form av esport utbud.

Majoriten har däremot ett svagt utbud av esport spel, matcher eller icke konkurrenskraftiga esport odds. Nyckeln till framgång att man har ett stort utbud av events samt att man givetvis erbjuder konkurrenskraftiga odds för dig som vill betta på esport. Bettingsidorna nedan uppfyller alla dessa krav och har våra rekommendationer.

Betta på esport – bästa bettingsidorna

1.
ArcaneBet recension

100% upp till 1ooo kr Bonuskod "basta"

Villkor och regler för Arcanebet betting bonus: 18+ för nya kunder. Bonusen måste omsättas 15x till odds 1.6

2.
Esportsbetting

Två riskfria bet upp till 133,70 kr

Villkor och regler för Esporsbettings.com riskfria bonus: 18+ för nya kunder. För att kunna ta ut vinsten behöver du satsa pengarna i spel med odds på minst 1.70.


3.
Betway sport

100% bonus upp till 1000 kr

4.
Betspawn

100% upp till 1337 kr

Villkor och regler för Betspawn betting bonus: 18+ för nya kunder. Bonusen måste omsättas 12x till odds 1.7

5.
EGB

100% upp till 6000 $

6.
GGBet recension

GGbet erbjuder ingen välkomstbonus

Skillnaden mellan esport betting och vanlig betting

Har du aldrig bettat på esport innan kommer du att förvånas över hur snabbt förutsättningarna kan ändras. Inom esportens värld finns det flertalet variabler som kan styra utfallet och därmed oddsen. För dig som är snabb i svängarna kan du utnyttja detta för att favörisera dina satsningar. Grundläggande skillnaden mellan esport och exempelvis fotboll är att den förstnämnda präglas av mer dynamik.

Både spelet och karaktärerna kan ändras blixtsnabbt och plötsligt kan styrkeförhållandena ändras drastiskt. Att ha koll på matchformen ger därmed inte lika mycket då förutsättningarna kan ändras när som helst.

Ett bra exempel på det är den tidigare CS GO spelaren kennyS som var en legend med prickskyttegeväret AWP. När en uppdatering skedde i spelet som försvagade precisionen tog det ett bra tag för honom att anpassa sig till dom nya villkoren.

Är du snabb med att hålla dig uppdaterad på kartuppdateringar eller liknande kan du därmed snabbt finna en fördel. För den som exempelvis bettar på Leauge of Legends är det en förutsättning att man har djup kunskap om dom olika hjältarna.  Då kontinuerliga uppdateringar sker ändras deras egenskaper till det bättre eller sämre.

Lag som ofta byter startuppställningar

Förutom att uppdateringar i spelen sker frekvent är det också vanligt förekommande inom esport att laguppställningarna ändras frekvens. I den ”vanliga sport världen” finns det särskilda perioder när spelare kan köpas eller bytas ut. Inom esport finns ingen liknande motsvarighet vilket gör att en proffspelare kan köpas ut och byta lag precis när som helst.

Att vara en stjärnspelare inom esport har inte heller lika stor påverkan då gruppdynamiken är prion. Ett lag som hållt ihop länge har betydligt bättre kommunikation och kan sina och medspelarens rörelsemönster. Därför bör du som spelare även hålla koll på hur lagsammansättningen ser ut för att kunna avgöra deras potential på kort och lång sikt.

Med all uppmärksamhet och kapital som växt inom esport vertikalen har det även blivit vanligare att spelare byter lag. Därför bör du som främst bettar på spel som CS GO eller liknande ha koll på dom aktuella laguppställningarna frekvent.

Information är nyckeln till framgång

Ingen annan sport har en lika unik spridning av information som inom esport betting. Spridningen  av dom senaste nyheterna sker inom sociala medier i en blixtrande fart. Detta gör att en uppdaterad spelare kan agera på information innan dess att spelbolagen snappat upp det. Därmed kan den som bettar på esport skapa sig ytterligare en fördel mot valfritt bettingbolag.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att skillnaden mellan traditionell betting samt esport betting är att den sistnämnda är en modern sport som ställer höga krav på den som bettar. Vill du vara framgångsrik ska du kontinuerligt vara uppdaterad på alla fronter. Det är först då vi vågar rekommendera dig att du kör esport betting.

Esport odds och hur dom funkar

Med lite mer underlag på bena kring vad esport betting innebär kan vi nu istället ägna tid åt att gå igenom hur esport funkar i praktiken. Grundläggade regler här som
tillämpas på all form är betting är dels hur esport bettingmycket du satsar. Ju större insats som görs desto högre blir risken, men även din potentiella vinst. Andra faktorn är oddsen i sig. Det är den biten där du som konsument kan välja och vraka.

Normalt sett erbjudar samtliga bettingbolag oddsen i två format. Antingen decimal odds som är vanligast i Europa att använda som standard både bland bolag, men även bland kunder.

Därför kommer vi fortsättningsvis fokusera på att förklara det esport odds utifrån decialform framöver. Kort sammanfattat innebär decimalodds att man oddsen på ett valt event visar vad dom olika utfallen ger i decimalform.

Lägre decimaltal innebär att bettingbolag ger lag X en  högre sannolikhet att laget kommer att vinna.  Tvärtom innebär högre decimalodds en lägre sannolikhet att laget kommer att vinna. Som kund blir det enkelt att räkna på det, men låt oss för tydlighetens skull illustrera med ett exempel hämtar från esport världen.

Exempel: En dag när du är ute efter att betta på esport så ser du  att lag ett CrushSkulls ska möta lag två Dunder. Bettingbolaget Bettson erbjuder 1.6 i odds på lag ett och lag två som vinnare ger dig 2.5 gånger pengarna. Satsar du en hundralapp innebär det att potentiella avkastning på Dunder som vinnare hade kunnat ge dig 250kr i total ersättning. Din rena vinst blir 150kr i det här fallet. I spelsammanhang brukar man säga att summan som satsas är den summan som du riskerar. När du lagt en satsning kommer spelkupongen att visa din potentiella vinst, men givevis är din vinst det du kan vinna subtraherat med din insats.

Olika speltyper inom esport betting

Här kommer vi presentera dom olika varianterna som kan förekomma när du vill betta på esport. Observera att många spelbolag inte har dessa typerna i sitt utbud. Däremot har samtliga bettingbolagen som vi anser vara bäst inom esport betting detta som standard.

Moneyline, Vinnarodds, handikapp, totalodds samt kombispel tillhör dom vanliga typerna som du kan betta på vilket vi förklarar närmare nedan.

Moneyline

Den mest typiska spelvarianten bland esport spelarna där man bestämmer utfallet av en enskild match till skillnad från vinnarodds där man ska försöka pricka rätt vinnaren av en turning.

Vinnarodds

Du kanske hellre vill spela på en hel turnering istället för en enstaka match. Då finns spelbolag som exempelvis Pinnacle som erbjuder dig denna möjligheten. Ett exempel på ett vinnarodds kan se ut så här:”Hur många omgångar kommer lag X att vinna på House of the Storm?” eller ”Vem vinner the International”. Normalt sett brukar vinnarodds erbjudas på dom större titlarna såsom Dota 2, LoL, CS:GO, Heroes of the Storm och Overwatch.

Vinnarodds är jämfört med traditionella enstaka odds betydligt svårare att satsa på och kräver en hel del kunskaper på förhand. Däremot kan du vinna mer eftersom laget du valt måste vinna flera matcher över en längre period. Prickar du rätt kan du bli riktligt belönad. Motsvarigheten till vinnarodds i fotbollsvärlden kan exempelvis vara att tippa vem som vinner Champions Leauge eller VM i fotboll.

Handikapp

Handikapp går även under termen ”spridning”.  Man ger det svagare laget en fördel och det bättre laget en nackdel för att jämna ut förutsättningarna och därmed oddsen. Ett odds kan exempelvis vara ”Har lag X möjlighet att vinna om de startar med fördelen 2-0″ vilket i spelsammanhang hade skrivits som: Lag X (+1).

Totalodds

Inom esportens värld innebär en satning på totalodds att man ska förutse hur en viss typ av händelse kommer att inträffa mer frekevent eller ej än den siffran som besämt av spelbolaget. Viktigt att notera att själva händelsen skiljer sig från spel till spel. I klassikern CS:GO är det antalet rundor. I spel som Dota 2 och Leauge of Legends handlar totalodds istället om antalet kills som ska förutspås.

Kombispel

För den som är en van bettingspelare borde kombispel rimligtvis inte behöva förklars närmare. I esport sammanhang innebär det samma sak i praktiken. Det innebär kort och gott att du kan addera fler än ett odds per spelkupong. Därmed ackumuleras värdena för att få en större multiplikator. För att den potentiella avkastningen ska bli verklighet behöver du träffa rätt på varje spel som du gör.

Redo för att betta på esport?

Hittils har vi i vår introduktionsguide till esport betting förhoppningsvis gett dig ett bra underlag för att det ska klia lite i fingrarna. Denna betta på esportavslutande delen kommer därför uppmana dig om vikten av ha en uttänkt strategi när du vill betta på esport.

Med informatationen som du fått hittils har du fått en bra grund att stå på. Nu kvarstår finputsningen för att du ska bli en mästare på att öka din sannolikhet att vinna.

Var fokuserad vid valet av spel

Med en rad uppsjö av olika spel, spelvarianter och esport odds som du kan ta del är det lätt hänt att tappa fokus. Som vi nämnde i inledningen av den här artikeln ska du alltid beräkna ditt väntevärde. Att lägga en satsning på massa spel utan en grundlig analys kan vara direkt skadligt vilket vi råder starkt från. Maximera även ditt väntevärde genom att jämföra oddsen bland olika spelbolag för att gynna dig.

Höga odds kan vara frestande

Du kommer flertalet gånger stöta på matcher med galet höga odds som du bara måste spela på. Kanske den där underdogen kan vinna äntligen tänker du. Vi säger tänk om och tänk rätt. Oddsen är något som spelbolagen sätter själva. Därför bör du ta ett djupt andetag och beräkna sannolikheten grundligt. Har du gjort det och sedan bestämmer dig för att ta risken så kör på, men gör inte osäkert spelande till en vana.

Glöm all logik inom esport betting

Som vi nämnt tidigare råder en stor skillnad mellan esport betting och vanlig betting. Bara för att ett visst lag slagit ut ett annat lag varje gång innebär det inte några garantier. Esportens värld är dynamisk och ändringar sker i laguppställningar eller i spelet. Det är många interna och externa faktorer som bidrar till att esporten är oerhört spännande. Spännande, men inte logisk!

Var påläst om esport betting

Ska du vara i framkant gäller det att ha full koll på dom olika spelen intialt. Vare sig du älskar CS GO eller Leauge of Legends finns det otalig information som du bör vara uppdaterad om. Samma princip gäller när du ska betta på ett visst esport lag. Lär dig allt du kan om dom och se alltid till att vara uppmärksam på eventuell lagförändringar. Information är makt som det bekant heter vilket rimmar väldigt väl med esport.