Så förebygger du spelproblem

Spelproblem och spelvanor hos svenska spelare

Sa forebygger du spelproblem

Enligt undersökningar utförda av Folkhälsomyndigheten har cirka 4 % av svenskarna mellan 18-84 år någon form av spelproblem, vilket motsvarar cirka 340 000 personer. Det kan till exempel handla om att de spenderar för mycket pengar på att spela, att de spelar för länge eller att de låter spelandet gå ut över arbete och relationer. 

Men det finns hjälp att få, och genom att följa råden nedan kan du minska risken för spelproblem och försäkra dig om att utveckla sunda spelvanor redan när du börjar spela på en ny bettingsida.  

Hur yttrar sig spelproblem? 

Att inte kunna hantera att spela om pengar kan yttra sig på flera olika sätt. Men gemensamt för dem alla är att spelaren förlorat kontrollen och överskridit gränsen för vad som kan anses vara sunda spelvanor. 

Till exempel kan spelproblem drabba personens ekonomi så att det blir svårt att klara vardagen med räkningar och andra utgifter. Många spelmissbrukare drar därför på sig skulder. Det är inte heller ovanligt att nära relationer får sig en törn. Personer som är spelberoende kan ofta behöva ljuga för att dölja problemen. 

Spelproblem kan också leda till psykisk ohälsa på grund av den stress och ångest personen kan känna av att inte kunna sluta spela. Detta kan i värsta fall leda till destruktiva beteenden såsom alkoholproblem och självmordstankar. 

Vilka spelare ligger i riskzonen?

Alla kan drabbas av spelproblem, men det finns vissa faktorer som ökar risken. Man kan till exempel se att personer som försöker vinna tillbaka förluster, spelar för att reglera sitt humör eller spelar väldigt intensivt har större risk att bli spelberoende. Det är även mer riskfyllt att spela online. En person som drabbats av en livskris har också större risk än andra att utveckla osunda spelvanor. 

Generellt riskerar män att bli spelberoende i högre grad än kvinnor. Enligt Swelogs befolkningsstudie som genomfördes 2018 har endast 2 % av svenska kvinnor spelproblem, medan hela 6 % av männen har problem med sitt spelande. Skillnaden är störst bland unga personer mellan 18-24 år. Välutbildade män spelar också mer, medan kvinnor med eftergymnasial utbildning spelar mindre än genomsnittet. 

Hur kan man förhindra spelproblem?

Det finns som tur är mycket att göra för att förhindra att spelproblem uppstår. Innan du börjar spela kan du ta hänsyn till följande råd:

  • Gör upp en spelbudget och håll dig till den
  • Spela bara för pengar du har råd att förlora
  • Försök inte vinna tillbaka förluster
  • Spela endast när du är på bra humör
  • Bestäm dig i förväg för hur länge du ska spela 

Du kan också använda dig av spelbolagens funktioner för ansvarsfullt spel. I Sverige är de obligatoriska att erbjuda för att spelbolagen ska få svensk licens. Dit hör till exempel avstängningsfunktionen Spelpaus, självtester och spelgränser. De utländska spelbolagen väljer själva vilka funktioner som ska finnas tillgängliga. Ofta går det dock att ställa in spelgränser som reglerar hur länge du kan spela, hur mycket du kan sätta in på spelkontot och hur mycket du kan förlora. 

Det finns även självtester du kan göra online för att se om du ligger i riskzonen för ett spelberoende. Alla casinon utan Spelpaus erbjuder också någon form av avstängningsfunktion om du vill ta en paus från ditt spelande. Ofta behöver du då kontakta supporten som hjälper till att stänga av ditt konto tillfälligt eller permanent.  

Hur kan man få hjälp? 

Om du misstänker att du, eller någon anhörig, drabbats av spelberoende finns det hjälp att få. Det är viktigt att våga prata med andra för att inte känna sig ensam med problemet. Ta gärna kontakt med familj och vänner och var öppen med situationen, så kommer det förmodligen genast att kännas bättre. 

Nästa steg är att stänga av sig från allt spel för att inte frestas att spela igen, och lägga allt fokus på att skapa nya och hälsosamma vanor. 

Det kan vara mycket värdefullt att få stöd och råd från professionella som arbetar med just spelberoendeproblematik. En bra början är att kontakta Stödlinjen som erbjuder anonym och kostnadsfri hjälp via både chatt, mejl och telefon. Du kan även ta kontakt med olika stödföreningar och självhjälpsgrupper såsom Spelberoendes Riksförbund, Spelberoendegruppen och Anonyma spelare (GA). 

Ju tidigare du söker hjälp, desto större är chansen att du kan bli fri från ditt spelberoende och kan ha en sund relation till spel om pengar framöver.